Fiskekaker laget av selvdød gjedde kan være en interessant og bærekraftig måte å utnytte fisken på. Her er en oppskrift:
Ingredienser:
- 500 g selvdød gjeddefilet (sjekk at den er i god stand)
- 1 løk, finhakket
- 1-2 fedd hvitløk, knust eller finhakket
- 1 egg
- 1/2 dl brødrasp eller havregryn
- 2 ss fersk persille, finhakket
- Saft fra en sitron
- Salt og pepper etter smak
- Olje til steking
Fremgangsmåte:
- Forbered gjeddefileten:
- Sørg for at gjeddefileten er fri for skinn og bein, og fjern eventuell uønsket del. Vurder også å fjerne eventuell skadelig inntak av giftstoffer, ettersom selvdød gjedde kan ha blitt utsatt for forurensninger.
- Mal gjeddefileten:
- Ha gjeddefileten i en matprosessor og kjør den til du får en fin, jevn konsistens. Pass på at det ikke blir for mye «mos».
- Bland ingrediensene:
- I en stor bolle, kombiner den malte gjeddefileten med finhakket løk, knust hvitløk, egg, brødrasp eller havregryn, persille, sitronsaft, salt og pepper. Bland alt godt sammen til en jevn blanding.
- Form fiskekaker:
- Form små kaker av blandingen og sett dem på en tallerken eller et brett.
- Stek fiskekakene:
- Varm opp litt olje i en stekepanne på middels varme. Stek fiskekakene i omtrent 4-5 minutter på hver side, eller til de er gyldne og gjennomstekte.
- Servering:
- Server fiskekakene varme, gjerne med en frisk salat og en god saus som for eksempel en sitron- og dillsaus eller en aioli.
Merk at når du lager mat med selvdød fisk, er det ekstremt viktig å være sikker på at fisken er i god stand og ikke er forurenset. Hvis det er noen tvil om kvaliteten på fisken, bør den ikke brukes til matlaging.